“Dişlerimiz hep beyaz kalsın” herkes ister. Günlük tükettiğimiz yiyecek ve içecekler dişlerde birikintilere neden olur. Bu da zamanla dişte sararma ile başlayan ve çürüğe kadar giden hasarlara neden olmaktadır. Bu durumdan korunmak ve diş sağlınız için dişlerin günlük olarak düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir.
Ağız ve diş sağlığı oldukça önem arz eden; dikkat edilmezse geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilecek niteliktedir.
Ağız ve Diş Sağlığımız İçin Neler Yapmalıyız?
1- Günlük olarak dişlerimizi düzenli fırçalamalıyız. Fırçalamanın yanında diş ipi ve ağız çalkalama suyu ile destek sağlayabiliriz
2- Asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Asitli içeceklerde bulunan maddeler zaman içinde diş minelerini yumuşatarak, çürüme riskini arttırır. Bu nedenle asitli içecek tüketimimize dikkat etmeli, bu alışkanlığımızı, diş sağlığımız için bırakmalıyız.
3- Şekerden uzak durmalıyız. Özellikle çocukların tükettiği renkli şekerlerden uzak durulmalıdır. Aşırı şeker içeren tatlı yiyeceklerin tüketimine de bir sınır getirmelisiniz. Şekerli yiyeceklerin tüketiminden sonra dişler bir yarım saat sonra fırçalanmalıdır. Bu ağızda oluşan bakteri ve plaklara karşı iyi bir tedbir olacaktır.
4- Sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara hem dişlerin sararmasına hem de diş eti problemlerine yol açar. Tabi dişlerin yanında diğer birçok hastalığın başlıca nedeni olduğundan sigaradan uzak durulmalıdır.
5- Diş fırçası alırken fırçanın yapısına dikkat edilmelidir. Yumuşak ve orta sert uçlu fırçalar tercih edilmelidir. Sert uçlu fırçalar dişlerde hasara neden olabilir. Fırçalarken uyguladığınız kuvvette önemlidir. Aşırı bastırarak değil, normal bir şekilde ancak fırçanın tüm yüzeylere değdiğinden ve detaylı bir fırçalama işlemi yaptığımızdan emin olmalıyız.
6- Diş macunu seçimi de önemlidir. İçerdiği maddeler göz önünde tutularak tercih yapılmalıdır. Dişlerde aşınmaya ve hasara yol açabilecek diş macunlarından uzak durulmalıdır.
7- Fırçalama işlemi yaparken doğru fırçalama tekniği kullandığımızdan emin olmalıyız. Diş fırçasını kısa ve dairesel hareketlerle nazikçe fırçalayın. Özellikle arka taraflarda kalan dişlerin iyi fırçalandığından emin olun.
8- Diş fırçanızı 2-3 ayda bir değiştirin. Soğuk algınlığı, grip gibi boğazda enfeksiyona neden olan durumlardan sonrada fırçanızı yenilemeye özen gösterin.
9- Belirli aralıklar ile diş hekimine giderek problemlerinize karşı yada tedbir amaçlı muayene olun.